Välj rätt råvara

Din utmaning är att välja rätt mejeriprodukt i ett antal recept. Du ska utgå ifrån när produkterna kan användas, vilka smaker de ger eller förstärker och vilken konsistens som önskas.

Klicka på ett recept
Ta hjälp
Gör
utmaning

Råvaru- och produktkunskap

Mejerisortimentet består av en uppsjö av olika produkter med både likheter och skillnader –när ska man egentligen använda vad? Här får du lära dig mer om när och hur produkterna används på bästa sätt.

Klicka på en egenskap
Klicka för att läsa mer
Vispgrädde
Vispgrädde

40

Kokbar

Rund, gräddig smak

Ugnsrätter, varma såser, grytor, soppor och desserter/ vispad som tillbehör

Matlagningsyoghurt
Matlagningsyoghurt

8 (10 procent för grekisk och turkisk yoghurt)

Inte kokbar, måste redas på grund av låg fetthalt

Frisk, syrlig och gräddig

Kalla såser, dressingar, marinader, sallader, patéer, soppor, desserter och frukt och bär

Crème Fraiche
Crème Fraiche

34

Kokbar

Frisk, lätt syrlig

Varma och kalla rätter, såser, fisk- och grönsaksrätter, pastarätter, patéer, grytor, ägg­stanningar, desserter och frukt och bär

Gräddfil
Gräddfil

12, magrast av gräddprodukterna

Inte kokbar

Frisk och syrlig

Sill och gräslök, kalla såser, röror, dressingar, krämiga sallader, desserter och bakverk

Mjölk
Mjölk

3

Kokbar

Neutral

Såser, stuvningar, pannkakor, ägg­stanningar, soppor, bullar och matbröd

Naturell yoghurt
Naturell yoghurt

3

Inte kokbar

Syrlig

Kalla såser, dressingar, marinader, fruktdrinkar, bröd

Kvarg
Kvarg

10

Inte kokbar

Rund och fyllig

Bakverk, desserter, kalla fyllningar och röror