Basen i kornas mat är grovfoder, exempelvis bete, gräs- och klöverensilage, halm och majsensilage. Oftast får korna även ett tillskott av mer näringstätt kraftfoder. Det behövs för att korna ska producera mer mjölk. Korna behöver mycket energi men också protein. Det kan de få från exempelvis rapsmjöl (en restprodukt från rapsoljetillverkning), drank (en restprodukt från etanoltillverkning), betfor (en restprodukt från sockertillverkning), åkerböna och soja. Användningen av soja har minskat mycket i svensk mjölkproduktion och det används ca 17 gram soja per kilo mjölk, vilket är ungefär hälften av EU-genomsnittet.
Ekologiska gårdar måste vara självförsörjande på foder till minst 60 procent enligt KRAVs regelverk. Fodret måste odlas ekologiskt, vilket innebär att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.
Ekologiska kor och ungdjur ska under betessäsongen vara ute på bete minst halva dygnet. På KRAV-certifierade gårdar ska korna dessutom få i sig minst hälften av sitt dagliga grovfoder genom att beta.
Krav
Av de ekologiska märkningarna är Krav den som går längst när det gäller djurens välfärd, hälsa, minskad miljö- och klimatpåverkan och socialt ansvar.
EU-eko
EU-eko är en märkning som är gemensam för hela EU. Den visar både att en vara producerats ekologiskt och var den kommer ifrån. Det kan stå ”EU-jordbruk”, ”icke EU-jordbruk” eller ett specifikt land.